cosar bacau

cosar bacau     cosar neamt

facebook cosar bacau   twitter cosar neamt   google cosar bacau

 

Idi Otto și Adeverința de coșerit


 

Ca multe alte firme din diferite domenii, avem șansa de a interacționa cu oameni. Ca și coșari profesioniști, dincolo de activitatea noastră comerciala, indispensabilă de altfel, ducem o campanie continuă de constientizare și responsabilizare a clienților noștri si nu numai. Ne exprimăm tot respectul și admirația pentru acei oameni  care cu bună credință fac tot posibilul, și își iau toate măsurile de precauție pentru a-și proteja familia, locuința și pentru ași asigura sentimentul de siguranță și satisfacția lucrului bine facut. Sunt acei oameni preocupați care ne suna si ne intreabă în detaliu despre etapele interevenției noastre, nu cât dureaza, nu cât costă, nu ne intreabă daca le oferim  adeverinta sau nu.

Adeverința de coserit, este un document emis sau nu, de coșarii autorizați, care justifică curatarea periodica a cosului de fum, și care confirma faptul că acesta este liber și neobturat. Tocmai acest document poate fi considerat un marker important atunci când se dorește a se face o categorisire în funcție de conștiența oamenilor, fie ei responsabili ai instituțiilor publice sau pur și simplu proprietari ai locuințelor. Am avut ocazia zilele trecute să primim o cerere de ofertă, însa nu pentru serviciile noastre, ci pentru adeverințe de coșerit.

,, Cât mă costa 30 de adeverințe la dumneavoastră, ca cei de la CURATARE HORN ONLINE SRL  ne-au cerut n lei anul trecut, nu trebuie sa veniți pentru ca am urcat doi angajați ai noștri , s-au uitat în jos și nu se vede nimic pe cos”

Evident că fiind în noaptea minții nu ai cum să vezi nimic. Din increderea cu care ne vorbea potențialul client se vedea ca era obișnuit cu practica și că aceasta devenise normalitate.

Un alt domn, cu o expresie și entuziasm de parca a prins pe Dumnezeu de picior...

,, Domle’ mi-a ars casa acum doi ani și mi-au zis experții  și cei de la asigurări ca e de la coșul de fum. Am nevoie de adeverinta de la dumneavoastră ca mi-ați  curățat coșul înainte de incendiuchiar daca nu ați facut-o ca sa ma despagubeasca, sunt și eu atent acolo, nu-i degeaba’’

în primă faza am crezut ca mizeaza pe o presupusă inconștiență și naivitate a celor pe care îi avea în față și că are o practică malefică, dar după ce am extins dialogul si l-am intrebat daca a mai curățat coșul de fum de atunci, mi-am dat seama de omul cu care aveam de a face și ca nu avea nevoie de un coșar ci de un psihiatru.

,,pai nu, ca am facut un coș din coli de tabla  dublu între pereții căruia am bagat vata minerala (combustibila evident care este adesea confundată cu vata bazaltică) e larg, nu mai trebuie curățat’’

Gudronul este o substanță combustibilă care se acumuleaza pe coș obturându-l și care datorită focului sau a forțelor de frecare din interior se poate aprinde ducând la incendierea coșului de fum. Un astfel de incendiu poate atinge chiar și 1000 de grade Celsius în interior, nefiind nevoie ca focul sa aiba cotact direct cu vata minerală sau alte materiale combustibile din proximitate ca să ia foc.

Idi Otto

Din mesajul domnului Idi Otto , putem sa ne dăm seama că există un fenomen care se întâmplă. Ca proprietar de locuință trebuie să fii destul de Idi Otto și inconștient să accepți  adeverința fără sa fie realizată lucrarea și fără să iți fie aduse la cunoaștință risucurile cărora te expui, sau care sunt recomandările unui profesionist pentru remedierea eventulalelor probleme. Ieftin înseamnă scump, iar când accepți o astfel de practică din postura de client sau prestator, nu fentezi numai legea, ci devii complice la periclitarea vieților celor dragi sau a oamenilor pe care nici nu îi cunoști. O statistică a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta spune ca 15 % din incendiile anuale au drept cauza necuratarea sau neconformitatea cosului de fum, fără a mai pune la socoteală incediile pentru care este băgat la înaintare scurtcircuitul electric.

O adeverință emisă de un coșar autorizat conține serie unică  și numărul de autorizație ASFOCH.  Este valabilă doar adeverința de culoare roz, exemplarul verde rămânând la coșarul autorizat. Nu există exemplar  alb. Adeverințele nu pot fi copiate astfel iar emiterea lor se realizează cu un grad ridicat de responsabilitate. ASFOCH România (Asociația Hornarilor Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee) este singura instituție din România care autorizează coșari.